środa, 18 lutego 2009

Ragu z warzywami i czerwonym winem

 

To danie można określić jako 3xP, czyli Po Prostu Pychota. Poza tym – przynajmniej w tej wersji z gotowym mięsem – jest naprawdę szybkie. Zaś wino dodaje potrawie bardzo ciekawego smaku.



Składniki:

- mięso mielone wieprzowo-wołowe, podsmażone z cebulą (nie wiem ile dokładnie, miałam już przygotowane, zamrożone w 500ml słoiku)
- garść mrożonej włoszczyzny
- 2 laski selera naciowego
- 75 ml dobrego czerwonego wina
- puszka pomidorów pelati
- oliwa z oliwek
- sol i pieprz
- czosnek granulowany, słodka papryka, …

     Na oliwie podsmażyć włoszczyznę i seler.  Gdy juz zmiękną dodać mięso mielone z cebulą i dobrze wymieszać. Smażyć, zbrązowieje. Wlać wino i poczekać, aż odparuje. Następnie zmniejszyć ogień i dodać pomidory z puszki. Gotować aż zgęstnieje. Doprawić do smaku.

Smacznego!

Brak komentarzy: