środa, 5 listopada 2008

Sznycelki

Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.

Andrzej i Irena zorganizowali wspólną akcję "Gotujemy po polsku". Chodzi w niej o nasze ulubione polskie dania, te kojarzone z dzieciństwem; te, które są na stałe zakorzenione w naszej tradycji.

Sznycelki /lub kotlety mielone, jak kto woli :) / to banał sam w sobie, ale jakie to pyszne danie!!! Chyba każdy je zna... I choć wymyślono już wiele zmodyfikowanych przepisów na ich zrobienie, ciągle wracamy do tradycyjnego.


Składniki: 

  • ok. 70 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 6-8 dag bułki czerstwej
  • 1 mała cebula
  • jajko
  • tłuszcz do smażenia
  • sól i pieprz do smaku 

Bułkę namoczyć w wodzie, po czym dokładnie odcisnąć. Mięso wymieszać razem z namoczoną i odciśniętą bułką, cebulą oraz z jajkiem, doprawić do smaku. Następnie podzielić na porcje, formować owalne kotlety. Kłaść na silnie rozgrzany tłuszcz, zrumienić z obu stron, potem dosmażyć na małym ogniu.

Smacznego!

Brak komentarzy: