Andrzej i Irena zorganizowali wspólną akcję "Gotujemy po polsku". Chodzi w niej o nasze ulubione polskie dania, te kojarzone z dzieciństwem; te, które są na stałe zakorzenione w naszej tradycji.
Sznycelki /lub kotlety mielone, jak kto woli :) / to banał sam w sobie, ale jakie to pyszne danie!!! Chyba każdy je zna... I choć wymyślono już wiele zmodyfikowanych przepisów na ich zrobienie, ciągle wracamy do tradycyjnego.
Składniki:
- ok. 70 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 6-8 dag bułki czerstwej
- 1 mała cebula
- jajko
- tłuszcz do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Bułkę namoczyć w wodzie, po czym dokładnie odcisnąć. Mięso wymieszać razem z namoczoną i odciśniętą bułką, cebulą oraz z jajkiem, doprawić do smaku. Następnie podzielić na porcje, formować owalne kotlety. Kłaść na silnie rozgrzany tłuszcz, zrumienić z obu stron, potem dosmażyć na małym ogniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz