piątek, 28 listopada 2008

Korzenno-cytrynowe paluszki drobiowe

Danie to zostało zrobione w wyniku inspiracji kilkoma innymi potrawami. Jednak ostateczny pomysł został dopracowany w mojej głowie.
Polecam je także przy okazji Cytrusowej Chwilki oraz Weekendu Korzennego. Nie ma to jak 2w1 ;)



Składniki:
2 podwójne filety z kurczaka (ok. 90 dag)
- oraz -
6 kopiatych łyżek miodu
sok z 1 cytryny
ćwiartka cytryny
2 łyżki wody
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki cynamonu
niecała łyżczka imbiru
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżka tymianku
1 łyżka ziół prowansalskich
sól, pieprz
kilka goździków

Filety pokroić z paseczki. Pozostałe składniki ze sobą wymieszać. Tak powstałą marynatą zalać mięso i dać na kilka godzin do lodówki.
Mięso wraz z marynatą przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w piekarniku w 200 stoniach ok. 30-40 minut, polewając co jakiś czas mięso marynatą.
Podawać z ryżem - sos wsiąka w ryż i całość fantastycznie smakuje.
Smacznego!

Brak komentarzy: