sobota, 15 listopada 2008

Roladki z indyka zawijane w boczku

Pomysł na dzisiejszy obiad znalazłam na blogu Atiny. Tak pięknie u niej wyglądały... I nie zawiodłam się. Roladki równie "pięknie" smakują, więc spokojnie polecam...



Składniki:
1 filet z indyka
ok.15-20 dag pieczarek
1 cebula
ok. 8 plastrów wędzonego boczku
sól i pieprz

Dodatkowo:
folia aluminiowa

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać do niej drobno pokrojone pieczarki i całość podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Filet z indyka rozbić na dość cienkie płaty i pokroić na kawałki (mnie wyszło osiem). Na rozłożonej folii aluminiowej ułożyć plastry boczku, a na nich rozbity kawałe filetu. Przyprawić wwedługg uznania (ostrożnie z solą, jeśli boczek jest słony) na to rozłożyć cebulę z pieczarkami. Zwinąć. Roladki zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Piec w temperaturze 200ºC, przez około 30 - 40 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwinąć z folii i włożyć do piekarnika do czasu, aż boczek się zrumieni.

Smacznego!

Brak komentarzy: