czwartek, 6 sierpnia 2009

Grillowana karkówka pasterska

 

P1050029 

Bardzo smaczne danie. Aromatyczne. Dla tych, co lubią pikantne potrawy. Przepis zaczerpnięty ze strony kobieta.pl.

Można równie dobrze piec w domowym piekarniku (200-220 st., czas jak w przepisie).

 

Składniki:
● ok. 1 kg karkówki
● sól, pieprz
● 2 ząbki czosnku
● 1/4 szklanki oliwy
● 2 łyżeczki mielonej kolendry
● łyżeczka mielonej białej gorczycy
● sos tabasco
● łyżka przecieru pomidorowego
● 2 czerwone papryki
● zielona papryka
● żółta papryka
● 4 młode cebule
● świeże oregano

Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w poprzek włókien na cienkie plastry, oprósz z obu stron sola i pieprzem. Czosnek obierz, przepuść przez praskę. Oliwę wymieszaj z kolendrą i gorczycą, dodaj 5 kropel tabasco, czosnek i przecier pomidorowy, dokładnie wymieszaj. Marynatą polej karkówkę, odstaw do lodówki na 30 min. Papryki umyj, przekrój na pół, usuń pestki, pokrój na nieduże kawałki. Cebule oczyść, pokrój na kawałki. Mięso osącz z marynaty, ułóż na rozgrzanym ruszcie, piecz 30 min, stale obracając i skrapiając pozostałą marynatą. 10 min przed końcem grillowania na ruszcie ułóż paprykę i cebulę. Upieczone mięso oraz warzywa ułóż na półmisku, posyp świeżym oregano.

Smacznego!

Wielkie grillowanie

 

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Wielkie Grillowanie”!

2 komentarze:

kasiaaaa24 pisze...

Witaj :) Karkówka wygląda niezmiernie smakowicie :) Bardzo fajny przepis.
Pozwoliłam sobie spojrzeć na Twoją stronę na bloggerze i widzę też jesteś Kasią i też z Krakowa :)

Zatem pozdrawiam ciepło :)

grazyna pisze...

Pyszna ta karkówka! Na pewno wykorzystam ten przepis:)