piątek, 20 marca 2009

Fusili w sosie mocno grzybowym

 

Aromatyczne danie dla tych, co się spieszą. Cudowny zapach grzybów roznosi się po kuchni. A smak? Nic, tylko zajadać.

makaron-z-grzybami

 

Składniki:

500 g makaronu, np. fusili (świderki) 
3-4 garście suszonych grzybów 
500 ml śmietany 36% czyli tortowej 
1 kostka rosołowa 
łyżka lub dwie pociętego koperku 
1 łyżka masła 
1 spora cebula

W dużym garnku gotuję makaron, odlewam i przelewam zimną wodą. Grzyby zalewam taką ilością wrzątku, aby tylko je przykryć. Na dużej patelni z łyżką masła podsmażam pokrojoną drobno cebulkę. Następnie dokładam odsączone grzyby (część wody zostawiam) i smażę na dużym ogniu bez przykrycia, aby cała woda odparowała. W małym garnuszku gotuję śmietanę z częścią wody z moczenia grzybów – dla podkreślenia smaku – dodaję kostkę rosołową i gotuję, aby sos trochę odparował. 
Wlewam sos na patelnię z grzybami, posypuję obficie koperkiem i mieszam całość z makaronem.

Smacznego!

1 komentarz:

Majana pisze...

O tak, to jest pyszne!:)