Warto było wytrwale szukać pomysłu na obiad. Karkówka w tym sosie, zaproponowanym przez Marthę Stewart, jest po prostu cudowna. Aromat pomarańczy rozchodzi się po całej kuchni. Przywodzi na myśl sielskie chwile w ogródku przy grillu…
Składniki:
4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
4 kotlety z karczku
sól morska i mielony pieprz
1/4 filiżanki soku pomarańczowego
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżka miodu
1 ząbek czosnku
Na dużej patelni, rozgrzać 1 łyżkę oleju. Lekko kotlety, a następnie natrzeć je solą i pieprzem. Na patelni obsmażyć z obu stron kotlety, a gdy lekko się przypieką poddusić jeszcze kilka minut pod przykryciem.
W międzyczasie wymieszać razem sok pomarańczowy, musztardę, miód, czosnek i 2 łyżki oleju. Tak przygotowanym sosem polać mięso i chwilę jeszcze trzymać na ogniu, aż sos zacznie trochę gęstnieć.
Mięso polane sosem podawać z mieszanką warzyw lub liśćmi szpinaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz