Aromatyczne danie dla tych, co się spieszą. Cudowny zapach grzybów roznosi się po kuchni. A smak? Nic, tylko zajadać.
Składniki:
500 g makaronu, np. fusili (świderki)
3-4 garście suszonych grzybów
500 ml śmietany 36% czyli tortowej
1 kostka rosołowa
łyżka lub dwie pociętego koperku
1 łyżka masła
1 spora cebula
W dużym garnku gotuję makaron, odlewam i przelewam zimną wodą. Grzyby zalewam taką ilością wrzątku, aby tylko je przykryć. Na dużej patelni z łyżką masła podsmażam pokrojoną drobno cebulkę. Następnie dokładam odsączone grzyby (część wody zostawiam) i smażę na dużym ogniu bez przykrycia, aby cała woda odparowała. W małym garnuszku gotuję śmietanę z częścią wody z moczenia grzybów – dla podkreślenia smaku – dodaję kostkę rosołową i gotuję, aby sos trochę odparował.
Wlewam sos na patelnię z grzybami, posypuję obficie koperkiem i mieszam całość z makaronem.
Smacznego!
1 komentarz:
O tak, to jest pyszne!:)
Prześlij komentarz