sobota, 25 października 2008

Kotlety cebulowe z sosem musztardowym

Ten przepis, to 100% gwarancji, że wszyscy mięsożerni mieszkańcy domu (szczególnie płci męskiej) będą zadowoleni. Może nawet wezmą (bynajmniej nie poproszą!) dokładkę.

Przepyszne kawałki karkówki, otulone cebulką i papryką to menu na dziś. Przepis z książki "Siadamy do stołu! Rodzinne obiady - pyszne i niedrogie", wydawnictwa Świat Książki. 

Składniki:

  • 4 kotlety wieprzowe, po ok. 150 g każdy (gdy robiłam to danie po raz pierwszy użyłam karkówki i to był strzał w dziesiątkę);
  • 4-6 cebul;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1-2 papryki czerwone (ja tym razem użyłam 2 pomarańczowych);
  • 1-2 łyżki musztardy ostrej, np. sarepskiej;
  • 4 łyżki tłuszczu do smażenia;
  • sól, pieprz.

Na krem musztardowy:

  • 15o ml śmietany lub jogurtu naturalnego;
  • 1,5 łyżeczki musztardy (ta sama, co wcześniej);
  • sól, pieprz.

Kotlety umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażać kotlety z obu stron przez 2 min. Obsmażone mięso przełożyć do żaroodpornej formy i posmarować musztardą.

Cebule i czosnek obrać i pokroić w półplasterki i plasterki. Paprykę przekroić na pół, usunąć łodygę, nasiona i błonę, pokroić w pasma.

Do tłuszczu ze smażenia wlać resztę oleju, zeszklić na nim cebulę i czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać na chwilę (~3 min.) paprykę. Rozłożyć szczelnie warzywa na mięsie. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni na 25-30 minut.

Krem musztardowy:

Wymieszać śmietanę z musztardą, przyprawić solą i pieprzem. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oberwać listki i drobno posiekać.

Podawać z sosem. Smacznego!

3 komentarze:

agael pisze...

Super! Będę zaglądać, bo sprawdzone przepisy na dobre rzeczy zawsze warto poznać :)

andzia-35 pisze...

Na pewno są przepyszne.Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie
www.pysznejedzonko.blox.pl

Luelka pisze...

Przepis został sprawdzony przeze mnie i Bartka i mięsko jest autentycznie przepyszne:)