środa, 1 października 2008

Kokosanki


To jeden z pomysłów na pozostałe po innym wypieku białka! Nigdy ich nie wyrzucam, tylko trzymam w słoiku w lodówce. Oczywiście najwyżej kilka dni. A ponieważ na te właśnie przyszła pora, proponuję kokosanki, mimo iż kokos nie jest moim ulubionym składnikiem... Przepis pochodzi z blogu Majanowe pieczenie. Wyszły mięciutki i wspaniale wilgotne.


Składniki:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 300g wiórków kokosowych
  • kilka kropel aromatu cytrynowego

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier. Następnie wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Można dodać kilka kropel aromatu.Ja dałam kilka kropel wyciśniętej cytryny.

Formować ciasteczka i kłaść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec około 20 minut w temperaturze 160 stopni.

Smacznego :)



Brak komentarzy: