niedziela, 14 grudnia 2008

Kurczak barbecue

Gorrrące danie na zimne dni. I poprawiające nastrój. Zmodyfikowane lekko w stosunku do przepisu Casi.


Składniki:
1 pierś z kurczaka

Na sos:
1/2 szklanki ketchupu,
1/3 szklanki tonicu,
2 łyżeczki sosu sojowego,
1 łyżeczka miodu,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka słodkiej papryki,
1 łyżeczka papryki ostrej,
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego

Wykonanie:

Pierś myjemy, dokładnie osuszamy i przecinamy na dwie części. Lekko solimy i pieprzymy. Wkładamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy po minucie z obu stron.

W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu i dobrze mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy w nim połówki piersi i polewamy przygotowanym sosem. Pieczemy przez 20 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy: