Wspaniałe, aromatyczne mięso. Przepis z portalu http://kuchnia.kisa.pl/. Niestety zdjęcia nie będzie - nie zdążyłam zrobić :)
4 plastry karkówki,
0,5 szklanki oliwy,
2 ząbki czosnku,
0,5 łyżeczki soli,
0,5 łyżki zmiażdżonej kolendry,
1 łyżka tymianku,
0,5 łyżki ziół prowansalskich,
0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego,
sól,
pieprz
Mięso opłukać, osuszyć i lekko zbić tłuczkiem bądź ręką, oprószyć solą i pieprzem. Czosnek obrać, wycisnąć do miseczki, utrzeć z solą i ziołami. W naczyniu wymieszać oliwę z czosnkiem i ziołami. W powstałym sosie obtoczyć mięso i zostawić w naczyniu pod przykryciem minimum 30 minut w lodówce. Można też i całą noc. Piec w 200 stopniach ok. 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz