poniedziałek, 27 lipca 2009

Kurczę marynowane w maślance

 

P1040993

Mięso przyrządzone w podany przeze mnie sposób jest bardzo delikatne. Nawet osoby z wrażliwymi żołądkami mogą się pokusić o zjedzenie niejednego kawałka. Delikatny aromat czosnku, cytryny i koperku dodaje uroku całej potrawie.

Przepis przeklejam z tej strony. Przeznaczony jest wprawdzie na grilla, ale z powodzeniem można go wykonać w piekarniku (ja piekłam ok. 25 minut w 200 stopniach).

Przygotowanie - 10 minut
Marynowanie - 1/2 - 12 godz.
Pieczenie na ruszcie - ok. 15 minut

Składniki:

4 szt. - piersi kurczaka (bez skóry, bez kości)

1/2 szklanki - maślanka

2 łyżki - świeży koperek, posiekany

2 łyżki - sok z cytryny

1 łyżka - oliwa

1 łyżka - starta skórka z cytryny

2-3 ząbki - czosnek, drobno posiekany lub zmiażdżony

po 1/4 łyżeczki - gruba sól; czarny pieprz, świeżo mielony

 

W płaskim naczyniu dokładnie zmieszać wszystkie składniki marynaty, zanurzyć w niej umyte pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osuszone filety z piersi kurczaka.

Marynować 30 minut w temperaturze pokojowej lub od 4 do 12 godzin w lodówce (przed pieczeniem na ruszcie mięso trzeba doprowadzić do temperatury otoczenia).

Dokładnie oczyszczony ruszt przetrzeć olejem.

Mięso wyjąć z marynaty, oprószyć solą i pieprzem.

Piec na rozgrzanym ruszcie aż mięso stanie się ładnie sprężynujące, ale nie twarde - około 6-8 minut z każdej strony. Gdy do dyspozycji jest pierś kurczaka z kością - należy przedłużyć czas pieczenia - zwykle do łącznie ok. 25 minut. Temperatura w środku, w najgrubszym miejscu porcji powinna osiągnąć 85°C.; a nakłute mięso powinno wydzielać klarowny sok.

Podawać z wilgotnymi dodatkami, na przykład z sałatką z ogórków lub pomidorów lub sałatką coleslaw.  

Inne warianty:
Można wypróbować ten przepis zamiast koperku dając posiekany szczypiorek. Sok limonki zamiast cytryny doda marynacie nutę dalekowschodnią. Marynata według tego przepisu powinna równie dobrze udać się z rybą.

1 komentarz:

Unknown pisze...

Witaj,

W związku z tym, iż nie mogę znaleźć na blogu bezpośredniego kontaktu do Ciebie pozwól, że tutaj, w paru zdaniach przekażę Ci moją wiadomość.

Chciałbym poinformować, iż do dnia 15 grudnia 2010 roku trwa konkurs kulinarny pod nazwą „Gęsina w blogosferze”. Udział w nim, to nie tylko niepowtarzalna szansa na wypromowanie własnego bloga, ale przede wszystkim okazja zdobycia wspaniałych nagród.

Zapraszam do zapoznania się z zasadami konkursu http://www.gesina.pl/konkurs-blogosfera i próby swoich sił w przyrządzaniu gęsiny.

Z pozdrowieniami,
blogi@gesina.pl