niedziela, 10 maja 2009

Sałatka z liści szpinaku

To była chyba pierwsza z tegorocznych wiosennych sałatek. Przepis znalazłam gdzieś w sieci dawno temu, więc nie podam autora.

Ostatnimi czasy zmieniałam komputer i wpis jest troszkę zaległy… Ale wszystkie składniki ciągle można dostać, tak więc zapraszam do spróbowania!

sałatka-z-liści-szpinaku

Składniki:

300 g liści szpinaku przebranych i umytych

150 g pomidorków koktajlowych (dałam zwykłe)

2 gruszki

½ szklanki orzechów

1/3 szklanki oliwy z oliwek

3 łyżki octu balsamicznego

1 ½ łyżki miodu

sól

pieprz

8 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo (pominęłam)

 

Miód rozpuścić w occie balsamicznym i wkręcić w niego z pomocą trzepaczki rózgowej, oliwę z oliwek. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, wymieszać ze szpinakiem i sosem balsamicznym. Orzechy posiekać. Gruszkę pokroić na cząstki i obsmażyć bez tłuszczu, na patelni (najlepiej grillowej). Na talerz wyłożyć szpinakową sałatkę, na tym ułożyć cząstki gruszki i całość posypać siekanymi orzechami i połówkami jajek przepiórczych.

 

Smacznego!

Brak komentarzy: