To była chyba pierwsza z tegorocznych wiosennych sałatek. Przepis znalazłam gdzieś w sieci dawno temu, więc nie podam autora.
Ostatnimi czasy zmieniałam komputer i wpis jest troszkę zaległy… Ale wszystkie składniki ciągle można dostać, tak więc zapraszam do spróbowania!
Składniki:
300 g liści szpinaku przebranych i umytych
150 g pomidorków koktajlowych (dałam zwykłe)
2 gruszki
½ szklanki orzechów
1/3 szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
1 ½ łyżki miodu
sól
pieprz
8 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo (pominęłam)
Miód rozpuścić w occie balsamicznym i wkręcić w niego z pomocą trzepaczki rózgowej, oliwę z oliwek. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, wymieszać ze szpinakiem i sosem balsamicznym. Orzechy posiekać. Gruszkę pokroić na cząstki i obsmażyć bez tłuszczu, na patelni (najlepiej grillowej). Na talerz wyłożyć szpinakową sałatkę, na tym ułożyć cząstki gruszki i całość posypać siekanymi orzechami i połówkami jajek przepiórczych.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz