czwartek, 24 września 2009

Krem z zielonej pietruszki i brokułów

Zupa! Po prostu. Pyszna i łatwa w przyrządzeniu. Na mały głód :)

P1050321

Składniki:

  • 0,5 kg brokułów (mogą być mrożone)
  • 0,5 l wody
  • 2 ząbki czosnku
  • kostka rosołowa
  • pęczek pietruszki
  • 100 ml śmietany
  • sól, pieprz, cukier, sok z cytryny

Zagotować wodę z kostką rosołową, włożyć brokuły i gotować 5-10 minut, aż będą miękkie, ale nadal mocno zielone. Wyjąć kilka różyczek brokułów. Przestudzić, dodać przeciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę i zmiksować. Dodać wyjęte kawałki brokułu. Jeszcze raz zagrzać, dodać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny (!) i ewentualnie cukrem.

Smacznego!

2 komentarze:

Bea pisze...

Takie szybkie, proste zupy sa najlepsze :)

Majana pisze...

Ja bym chętnie taką z brokułków zjadła:) Mniam:)
Dziś raczyłam się rosołem, bo zimno mi jakoś od rana.
Pozdrawiam:)