Przepis na to ciasto pochodzi z książki Marka Łebkowskiego, "Ciasta i desery. Sekrety mojej kuchni". Może niepozornie wygląda, ale połączenie bananów z orzechami i daktylami jest po prostu obłędne. Jest to jedno z naszych ulubionych ciast.
Z uwagi na niechęć męża do orzechów włoskich, czasami daję ich mniej na konto rodzynek, których w przepisie oryginalnym nie ma. Zapewniam, że w niczym nie pomniejsza to walorów ciasta.
Przepis na 16-20 porcji
Czas: 1 godz. 30 min.
Składniki:
250 g mąki
200 g masła
200 g białego cukru
100 g brązowego cukru
500 g bananów
3 jajka
100 g łuskanych orzechów włoskich
50 g daktyli
1 opakowanie proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie. Daktyle i orzechy siekamy, banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Masło ucieramy z białym i brązowym cukrem. Gdy masa maślana zbieleje, dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól banany, daktyle i orzechy. Dokładnie mieszamy składniki.
Wykonanie. Dużą formę keksową lub dwie małe wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wlewamy ciasto i pieczemy 50 minut w temperaturze 180°C.
Podawanie. Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy, usuwamy papier, kroimy na plastry grubości 1,5 cm i podajemy do kawy lub herbaty. Ciasto można podawać też z bitą śmietaną.
Smacznego!
2 komentarze:
Pyszne ciacho! :))Robiłam kiedyś podobne. W ogole lubię bananowe wypieki:)
Pozdrawiam:)
Tak nam posmakowało tydzień temu u Was, że upiekłam już drugie. Pyyychota!!! Delikatnie dosłodziłam cynamonem - bardzo mi tutaj pasował i... Piekę dziś kolejne! Dzięki za zmotywowanie mailem;))
Prześlij komentarz