wtorek, 11 sierpnia 2009

Tarta cukiniowa z serem żółtym. Sos czosnkowy.

 

P1050100

Gdy tylko zobaczyłam ten przepis u Patrycji, zrobiłam listę zakupów i pobiegłam na pobliski targ. Chciałam zrobić tę tartę na obiad dnia następnego, a cukinia musiała jeszcze mieć czas, by odcieknąć z nadmiaru wody.

Tartę robi się bardzo łatwo. Najważniejsze to właśnie dokładnie odciśnięcie cukinii. Cudowne letnie danie. Koniecznie do wypróbowania!

P1050102

Przepis cytuję za Patrycją. Niestety cheddara na zawołanie nie było, więc użyłam goudy.

Tarta cukiniowa z żółtym serem
(przystawka dla 4 osób lub danie główne dla 2- 3 osób)

2 cukinie ok. 750g
2 duże jajka (białka i żółtka osobno)
100g startego cheddara (lub ulubionego żółtego sera)
1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę
1 szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 szczypta chilli
sól morska, pieprz ziołowy
sok z cytryny
2 szczypty tymianku


Cukinię (ze skórą) zetrzeć na tarce jarzynowej wprost do durszlaka, posypać odrobiną pieprzu ziołowego, oprószyć 2 łyżeczkami soli, wymieszać.
Obciążyć miską i np. torebką mąki i zostawić na noc.
Następnego dnia, półtorej godziny przed planowanym obiadem lub kolacją, cukinię bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miski, pokropić odrobiną soku z cytryny, po chwili dodać szczyptę tymianku, wymieszać.
Dodać żółtka, ser, wymieszać.
Dodać cebulę, szczyptę pieprzu i szczyptę chilli, wymieszać i posolić do smaku.
Ponownie pokropić odrobiną cytryny po chwili dodać drugą szczyptę tymianku i delikatnie wmieszać ubite na sztywną pianę białka.
Masę przelać do wysmarowanej masłem, żaroodpornej formy z przykrywką (lub formę do tarty przykryć folią aluminiową)
Piec 1godz i 15min. w 180st. C
Masa ma być zwarta, chrupiąca i złoto-brązowa z wierzchu.
Podawać gorącą z sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy
4 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta tymianku
2 łyżki majonezu
1 duży ząbek czosnku zmiażdżony
odrobina soli


Wszystkie składniki wymieszać w podanej kolejności.
Dać odpocząć przynajmniej 10 minut, by smaki się połączyły.

Oba przepisy zgodne z MM.
Smacznego!

P1050103

cukiniowy1

 

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej “Cukiniowy sierpień”!

13 komentarzy:

Bea pisze...

Tarta wyglada nader smakowicie! Tym bardziej, ze cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw :)

Pozdrawiam serdecznie!

majka pisze...

Jakie pysznosci :) Swietny mialas obiadek :)

kasiaaaa24 pisze...

Wygląda cudownie i bardzo, bardzo smakowicie! Piękne zdjęcia :)

Leszczynka pisze...

Dziękuję!
Obiad był rzeczywiście wspaniały! A tarta się pięknie prezentowała :)

Szarlotek pisze...

Bardzo lubię cukinię a Twoja tarta wygląda wyśmienicie :)

Majana pisze...

Wygląda przepysznie! No ślicznie po prostu.
Pozdrawiam serdecznie:)

Patrycja pisze...

Leszczynko,

Tarta wygląda przepięknie!
Cieszę się, że smakowała, a roboty przy niej tyle co nic, prawda:)


Pozdrawiam Cię serdecznie!

Tombo pisze...

Aż trudno oderwać wzrok. No i co? No i wiadomo, co będzie jutro na obiad. Cukiniowy sierpień się zrobił, że hej! Niedługo mi cukinie zamiast włosów wyrosną ;)

Gosia pisze...

wspaniala ta tarta-starsznie mi sie podoba :))

Anonimowy pisze...

Nie przepadam za takimi rzeczami, ale po twoich zdjęciach naszła mnie taka ochota, ze się chyba jednak skuszę :)

Leszczynka pisze...

Cieszę się, że tarta się podoba. Dzięki.

Unknown pisze...

wygląda fantastycznie :) !

zastanawiam się tylko, czy można żółty ser zastąpić np. fetą albo białym twarogiem? czy miałoby to ujemny wpływ na konsystencję/zwartość zapiekanki?

Leszczynka pisze...

@ ocenzurowano
Oczywiście możesz. Wyjdzie coś podobnego do tego, co upiekły już Bea i Ela:
http://www.beawkuchni.com/2008/09/cukiniowo-sernikowo.html
http://mybestfood.blogspot.com/2007/07/bycie-pozbawionym-dostpu-do-twarogu.html