niedziela, 14 grudnia 2008

Chleb orkiszowy

Kolejny przepis na chleb. Tym razem od Dorotuś. Chlebek został zrobiony na bazie mąki orkiszowej, więc ma dodakowe walory zdrowotne. Poza tym - jak zwykle - pyszny. I bardzo prosty.


Składniki na 2 bochenki:
800 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki soli (następnym razem dam max.1,5 - teraz było za dużo)
1 saszetka suchych drożdży (7 g)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
600 ml ciepłej wody
nasiona sezamu do posypania

Mąkę i sól wymieszać, wsypać drożdże, wymieszać. W środu zrobić dołek, dodać oliwę, miód, wodę. Dobrze wyrobić (przez 5 - 10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki).

Chlebki przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami (lub bułką tartą) foremek - keksówek o wymiarach 21 x 10 cm. Wypełnić je do połowy, ciasto wcisnąć w narożniki. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki), około 1 - 1,5 godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem, posypać sezamem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 40 - 50 minut, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić na kratce.

2 komentarze:

Majana pisze...

Pysznosci u Ciebie!
Zyczę wspaniałych , cudownych Swiąt Bożego Narodzenia :))
Pozdrawiam.

Majana pisze...

Wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze w Nowym RokU!:)