poniedziałek, 31 sierpnia 2009

Cynamonowe ciasto z cukinią

 

P1050175

Przepis na to ciasto zaciekawił mnie od razu. Cukinia jako podstawowy składnik? Hmm… Czemu nie? Chciałam je zrobić jeszcze przed moim wyjazdem, ale – w ferworze przygotowań - zabrakło na to czasu. Ale cukinie poczekały na mnie i wylądowały dziś w towarzystwie cynamonu w piekarniku.

Ciasto zrobiłam oczywiście według przepisu Majanki.

P1050166

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 szklanki cukru (dałam 1 i 1/2 szklanki)
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki cukinii (startej ze skórką na średniej tarce)
  • 2-3 łyżki cynamonu
  • 3 szklanki mąki
  • 1 mały proszek do pieczenia (16g)

Wszystko razem należy wymieszać mikserem według kolejności. Piec około 45 minut w temperaturze około 180 stopni C.

Smacznego!

 

cukiniowy1

Przepis na to ciasto pasuje do akcji kulinarnej “Cukiniowy sierpień”.

piątek, 21 sierpnia 2009

Wyjazd

Kochani,

wyjeżdżam. Nie będzie mnie przez tydzień.
Nie zdążyłam nawet nic napisać przez ostatnie dni, bo było sporo spraw do pozałatwiania...
Ale nadrobię, jak wrócę...

Na razie kończę, bo Mazury na mnie czekają... :)

poniedziałek, 17 sierpnia 2009

Niebiański sernik

 

P1050133-3

 

Delikatny, biały sernik. Bez dodatków, a co najważniejsze bez grama mąki i tłuszczu.

Mojemu mężowi bardzo smakuje. Zachwycony nim był też pewien pan parkingowy, któremu zrobiłam ten sernik w ramach podziękowania za znalezienie zgubionych mężowych dokumentów. Ów pan część tego sernika schował ponoć do drugiej lodówki, by mu rodzina wszystkiego nie zjadła. I oczywiście przy najbliższej okazji zagadnął męża o przepis.

A przepis znalazłam u Dorotki. Polecam!

Składniki:

  • pół szklanki pokruszonych ciastek, np. digestive
  • 900 g serka śmietankowego, zmielonego (np. serka tłustego 'President'), jeżeli ser jest zbyt chudy można dodać trochę śmietany kremówki 
  • 2/3 szklanki cukru (lub ok. pół szklanki fruktozy)
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów
  • 2 całe jajka
  • 3 białka

Formę okrągłą o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wysypać pokruszone ciastka.
Mikserem ubić ser z cukrem i ekstraktem. Dodawać całe jajka, miksując po każdym, następnie stopniowo białka, miksując. Masę serowa wylać na spód okruszkowy.

Piec około 1 h w temperaturze 165ºC, jak będzie się zbyt szybko rumienił, przykryć folią aluminiową. Przed podaniem schłodzić minimum przez 4 godziny w lodówce.

Smacznego :)

 

P1050138

czwartek, 13 sierpnia 2009

Sałatka makaronowa

 

P1050112a 

Tę sałatkę na pewną imprezę zrobiła vee-vaa, a właściwie jej mąż. :) Sałatka zniknęła nim ktokolwiek się obejrzał. Dobrze, że na stole były też inne smakołyki… Polecam serdecznie!

Składniki:

  • kolorowy makaron, około 250 g
  • papryka czerwona
  • 15 dag szynki w plasterkach
  • kukurydza (tym razem pominęłam)
  • groszek zielony – obligatoryjnie
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • czosnek
  • sól, pieprz

 
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić. Szynkę pokroić w kwadraciki. Składniki wymieszać razem. Z majonezu, jogurtu i czosnku przygotować sos czosnkowy, polać nim sałatkę.

Smacznego!

P1050110

środa, 12 sierpnia 2009

Warzywa z makaronem

 

P1050087

Klika składników, pół godzinki czasu i mamy pyszny obiad. Pomysł dla zabieganych albo spóźnionych. :) Polecam!

Przepis z książki "Siadamy do stołu! Rodzinne obiady - pyszne i niedrogie", wydawnictwa Świat Książki.

Składniki:

  • 400 g makaronu, np. penne (ja użyłam pełnoziarnistego spaghetti)*
  • cebula
  • po 1 papryce czerwonej i zielonej
  • 3 łyżki oliwy
  • 300 g pieczarek (mogą być mrożone)
  • 2 kubeczki (po 150 g) gęstej śmietany
  • sól, pieprz, curry
  • szczypiorek

Cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę. Grzyby oczyścić i w razie potrzeby pokroić. Na patelni podsmażyć cebulę, dodać pokrojoną paprykę i również podsmażyć. Następnie dodać grzyby i dusić na małym ogniu ok. 5 minut.

Do warzyw dodać ugotowany al dente makaron i śmietanę, wszystko wymieszać, aż do zagotowania sosu śmietanowego. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i curry.

Przed podaniem posypać potrawę szczypiorkiem.

Smacznego!

 

*Przepis będzie zgodny z Metodą Montignac, jeżeli użyjemy makaronu wytworzonego z organicznej mąki z pełnego przemiału.

EDIT: Jak słusznie zauważyła Luelka, połączenie makaronu ze śmietaną mija się z koncepcją MM. Zamiast śmietany można potrawę lekko zagęścić, używając beztłuszczowego sera żółtego (do 0,5% tłuszczu).

P1050090

wtorek, 11 sierpnia 2009

Tarta cukiniowa z serem żółtym. Sos czosnkowy.

 

P1050100

Gdy tylko zobaczyłam ten przepis u Patrycji, zrobiłam listę zakupów i pobiegłam na pobliski targ. Chciałam zrobić tę tartę na obiad dnia następnego, a cukinia musiała jeszcze mieć czas, by odcieknąć z nadmiaru wody.

Tartę robi się bardzo łatwo. Najważniejsze to właśnie dokładnie odciśnięcie cukinii. Cudowne letnie danie. Koniecznie do wypróbowania!

P1050102

Przepis cytuję za Patrycją. Niestety cheddara na zawołanie nie było, więc użyłam goudy.

Tarta cukiniowa z żółtym serem
(przystawka dla 4 osób lub danie główne dla 2- 3 osób)

2 cukinie ok. 750g
2 duże jajka (białka i żółtka osobno)
100g startego cheddara (lub ulubionego żółtego sera)
1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę
1 szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 szczypta chilli
sól morska, pieprz ziołowy
sok z cytryny
2 szczypty tymianku


Cukinię (ze skórą) zetrzeć na tarce jarzynowej wprost do durszlaka, posypać odrobiną pieprzu ziołowego, oprószyć 2 łyżeczkami soli, wymieszać.
Obciążyć miską i np. torebką mąki i zostawić na noc.
Następnego dnia, półtorej godziny przed planowanym obiadem lub kolacją, cukinię bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miski, pokropić odrobiną soku z cytryny, po chwili dodać szczyptę tymianku, wymieszać.
Dodać żółtka, ser, wymieszać.
Dodać cebulę, szczyptę pieprzu i szczyptę chilli, wymieszać i posolić do smaku.
Ponownie pokropić odrobiną cytryny po chwili dodać drugą szczyptę tymianku i delikatnie wmieszać ubite na sztywną pianę białka.
Masę przelać do wysmarowanej masłem, żaroodpornej formy z przykrywką (lub formę do tarty przykryć folią aluminiową)
Piec 1godz i 15min. w 180st. C
Masa ma być zwarta, chrupiąca i złoto-brązowa z wierzchu.
Podawać gorącą z sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy
4 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta tymianku
2 łyżki majonezu
1 duży ząbek czosnku zmiażdżony
odrobina soli


Wszystkie składniki wymieszać w podanej kolejności.
Dać odpocząć przynajmniej 10 minut, by smaki się połączyły.

Oba przepisy zgodne z MM.
Smacznego!

P1050103

cukiniowy1

 

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej “Cukiniowy sierpień”!

poniedziałek, 10 sierpnia 2009

Wieprzowina z sosem śliwkowym

 

P1050095

W tej potrawie oczywiście najlepszy jest sos śliwkowy. Kwaskowo-słodki, z wyraźną nutą imbiru. Nadaje mięsu ciekawego posmaku. U mnie w domu była prośba o dokładkę. Sosu! :)

Przepis pochodzi z książki Hilaire Walden “365 dań z grilla”. Bardzo polecam!

 

Składniki:

  • 90 dag kotletów wieprzowych, np. z karkówki
  • oliwa lub dobry olej
  • sól i świeżo zmielony pieprz

 

Kotlety lekko rozbić, a następnie oprószyć solą i pieprzem. Piec na grillu 8-10 minut, aż będą rumiane (ja piekłam w opiekaczu z funkcją grilla ok. 4 minut; można oczywiście też usmażyć na patelni).

Sos śliwkowy:

  • ok. 20 śliwek (wypestkowanych i rozdrobnionych)
  • 1 łyżka oliwy lub dobrego oleju
  • 1 mniejsza cebula
  • 1-1,5 łyżka mielonego imbiru
  • 0,5 łyżki mielonego pieprzu
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek likieru wiśniowego (użyłam czereśniówki)
  • 0,5 łyżki miodu (pominęłam)
  • sok z limonki, do smaku (pominęłam)

Usmażyć na oliwie drobno posiekaną cebulę. Dodać imbir i pieprz; smażyć aż do uzyskania aromatycznego zapachu. Dodać śliwki, doprawić sosem sojowym, likierem i miodem. Doprowadzić do wrzenia, następnie przykryć i dusić na małym ogniu do czasu, aż się śliwki rozgotują. Przełożyć sos do sosjerki i doprawić sokiem z limonki.

Gotowe kotlety podawać z gorącym sosem śliwkowym.

Smacznego!

czas na  śliwki

Wielkie grillowanie

 

 

 

 

 

 

Przepis bierze udział w zabawach kulinarnych Akcja “Śliwka” i “Wielkie Grillowanie”!

czwartek, 6 sierpnia 2009

Grillowana karkówka pasterska

 

P1050029 

Bardzo smaczne danie. Aromatyczne. Dla tych, co lubią pikantne potrawy. Przepis zaczerpnięty ze strony kobieta.pl.

Można równie dobrze piec w domowym piekarniku (200-220 st., czas jak w przepisie).

 

Składniki:
● ok. 1 kg karkówki
● sól, pieprz
● 2 ząbki czosnku
● 1/4 szklanki oliwy
● 2 łyżeczki mielonej kolendry
● łyżeczka mielonej białej gorczycy
● sos tabasco
● łyżka przecieru pomidorowego
● 2 czerwone papryki
● zielona papryka
● żółta papryka
● 4 młode cebule
● świeże oregano

Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w poprzek włókien na cienkie plastry, oprósz z obu stron sola i pieprzem. Czosnek obierz, przepuść przez praskę. Oliwę wymieszaj z kolendrą i gorczycą, dodaj 5 kropel tabasco, czosnek i przecier pomidorowy, dokładnie wymieszaj. Marynatą polej karkówkę, odstaw do lodówki na 30 min. Papryki umyj, przekrój na pół, usuń pestki, pokrój na nieduże kawałki. Cebule oczyść, pokrój na kawałki. Mięso osącz z marynaty, ułóż na rozgrzanym ruszcie, piecz 30 min, stale obracając i skrapiając pozostałą marynatą. 10 min przed końcem grillowania na ruszcie ułóż paprykę i cebulę. Upieczone mięso oraz warzywa ułóż na półmisku, posyp świeżym oregano.

Smacznego!

Wielkie grillowanie

 

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Wielkie Grillowanie”!